Fokfilosofie
De Drie Morgen fokt uitsluitend met volledig raszuivere Japanse Zwarte Wagyu
Buiten Japan lopen er heel weinig raszuivere Wagyu’s rond. Veel fokkers werken namelijk met gekruiste dieren, vaak afkomstig uit Amerika. Daar worden de Zwarte Wagyu’s gekruist met zowel de Hereford als de Angus. Veel van wat er nu in Nederland te koop is onder de naam ‘Wagyuvlees’ is dus afkomstig van niet raszuivere dieren.
Uiteindelijk zal De Drie Morgen met haar volbloed Zwarte runderen Wagyuvlees produceren dat tot het beste van Europa behoort. Daarvoor winnen we advies in bij leidende experts van de Wagyu-industrie in Australië, die in 2005 in totaal 40.000 Wagyu’s naar Aziatische landen exporteerden. Deze enorme hoeveelheid is gefokt uit een beginkudde van 100 dieren, die dertien jaar geleden in Australië werd geïmporteerd.
Bekijk foto's van het proces voor implanteren van de embryo's.
Selectie op genetische aanleg
De Drie Morgen selecteert en fokt systematisch, onder andere op basis van EBV.
Een ‘Estimated Breeding Value’ (EBV, of berekende fokwaarde), ontstaat op basis van metingen aan fokdieren. De uitkomst van die metingen bij een dier geeft aan hoe groot zijn genetische aanleg voor het doorgeven van specifieke eigenschappen aan het nageslacht is. Je kunt EBV’s berekenen voor verschillende eigenschappen, bijvoorbeeld geboortegewicht, lichaamsomvang, melkgift of marmering van het vlees. De Drie Morgen test ook of de dieren twee bepaalde genen hebben die van belang zijn voor de vleeskwaliteit. Door deze systematische selectie van toekomstige fokdieren werkt De Drie Morgen aan de verbetering van het ras en van het eigen fokbestand.
Lees verder: Over onze stamvaders - Volbloed Wagyu runderen van De Drie Morgen